In onderstaande link vind u de uitspraak van 7 mei 2015 inzake gesloten machtiging. De Rechtbank ziet geen reden tot inzet van het Familiegroepsplan. De Rechtbank kan en mag zo’n beslissing nemen als hij teveel gevaren ziet voor het kind.
Categoriearchief: Uithuisplaatsing
Bron: Richtlijn benadert multiprobleemgezin positief – Nieuwsbericht, Nederlands Jeugdinstituut
Het volledige stuk heb ik nog niet gelezen, maar dat er aandacht is voor de benadering is een essentiële stap. Hopelijk heeft men hierbij ook geput uit het rapport ‘Hemelse Modder’.
Via deze link de gehele uitspraak ECLI:NL:RBROT:2015:1979, Rechtbank Rotterdam, 470212.
Kinderrechter besluit gesloten machtiging dochter af te wijzen, omdat familiegroepsplan nog tot de mogelijkheden behoort om escalaties thuis te voorkomen. Moeder en broer hebben psychische problemen. Moeder staat open voor een familiegroepsplan.
Zitting en uitspraak vonden plaats op 4 maart 2015
De gehele uitspraak is via de link te bekijken: ECLI:NL:RBGEL:2015:1016, Rechtbank Gelderland, C/05/278025 / JE RK 15-141.
In deze zaak betreft het een aanvraag gesloten plaatsing in het vrijwillig kader. De GI (gecertificeerde instelling) dient het verzoek in. De Kinderrechter geeft aan dat dit niet klopt. In deze situatie zou het de gemeente zelf moeten zijn die de zaak indient. De GI is volgens de Jeugdwet hier niet toe bevoegd.(het is vrijwillig, geen ondertoezichtstelling).
De Kinderrechter wijst in de meervoudige kamer alsnog de geslotenheid toe zonder aanbod/inzet van het Familiegroepsplan vanwege de problematiek die speelt.
Uitspraak was op 16 februari 2015
Het Leids Congres bureau verzorgt een congres op 16 april 2015 in Amersfoort over Uithuisplaatsing. Aan bod komt ook het Familiegroepsplan verzorgt door de Eigenkracht centrale Uithuisplaatsing – Leids Congres Bureau – Inhoudelijke deskundigheid bij congresorganisatie.