Categoriearchief: Overheid

Zaanstad geeft het goede voorbeeld.

In de link vindt u de webpagina van Zaanstad over het Familiegroepsplan.

Gezinnen kunnen zich aanmelden bij twee verschillende organisaties als zij ondersteuning behoeven in het opstellen van een Familiegroepsplan. De Hulpverleners gaan uit van dit plan als aanvullende hulp nodig is.

Dit is precies zoals een Familiegroepsplan het beste tot zijn recht komt. EIGEN KRACHT! Eventueel ondersteunt (tijdelijk) met professionele hulp.

PvdA in Purmerend stelt vragen o.a. vanwege artikel in advocatenblad. Opgemerkt wordt dat ook daar weinig visie op de noodzaak tot regie nemen door families is terug te vinden.

De PvdA slaat hiermee de spijker op de kop. Besparing op budgetten lijkt soms de visie te zijn en dat is mooi meegenomen voor de gemeenten en voor de belastingbetaler. De essentie echter zit ‘m in het krijgen en nemen van de regie als familie en netwerk. Wie kent dit gezin het beste? Kan meedenken, mee beslissen? Wat werkt het beste. Dat zijn toch echt de zelfgekozen oplossingen die ook nog eens ondersteund worden door je naasten.

Vraag en antwoord in onderstaande link.

Raad Purmerend – Jeugdwet – Familiegroepsplan in de praktijk – 2015-03-23

BNR radio uitzending Juridische zaken presentator Ronald Olsthoorn op 6 januari om 15.30 en 10 januari 2015 om 18.30 :

Aan het woord een advocaat Jeugdrecht over de Jeugdwet en het Familiegroepsplan. Ze gaf uitleg over het recht op een familieoverleg om een uithuisplaatsing te voorkomen. Een spoedmaatregel (VOTS met UHP) kan nog wel zonder het aanbieden van een Familiegroepsplan worden afgegeven. Dit kan alleen in het geval van zeer acute dreiging (onverwijld noodzakelijk).

Het fragment kunt u beluisteren:

http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20150106153250300